Hackerattack: Kalix kommun till Mötesplats Digitala Västerbotten 2022

”Ingenting gick att använda. Det gick inte ens att skriva ut papper från skrivarna. Vår hemtjänstpersonal hade inte tillgång till journaler, ingen kom undan” Mitt i natten den 16:e december drabbades Kalix kommun av en hackerattack.

En hackerattack slog den 16 december 2021 ut Kalix kommuns it-system, inkräktarna krävde en lösensumma för att stoppa krypteringen. Kommunen vägrade gå den vägen. — Det är utpressning på hög nivå. Och det är verkligen viktigt att vi inte stöttar den här typen av brottslighet genom att betala, säger Maria Henriksson kommundirektör i Kalix.

Kommunens tekniker drog i gång det stora larmet och under de första 48 timmarna behövde man agera snabbt.
— Vi fick stänga ned all internet, allting, och bli en isolerad ö. Hela nätverket var en brottsplats. Och första dagarna gick åt till att samla ihop bevis, berättar Kalix kommuns stabsansvarige Kenneth Björnfot.

Externa resurser involverades i IT-arbetslaget bara någon dag efter att krypteringen upptäckts.
Tillsammans tog man sig an arbetet med att först och främst ta kontroll över miljön och återgå till normalläget. Samtidigt uppenbarades effekterna av angreppet i fler delar av det kommunala arbetet.

På Mötesplats Digitala Västerbotten 2022 får vi veta mer arbetet, utmaningarna och vad man tillsammans lärt sig.

Anmäl dig här

Du kan delta online eller live på plats i Umeå Folkets Hus 13–14 december 2022.

Anmäl ditt intresse redan nu!

Årets tema

”Västerbotten – en levande plats” är konferensens röda tråd. Att arbeta, lära och delta i det demokratiska samtalet i hela regionen möjliggörs genom digitala lösningar och digital kompetens.

Till startssidan