Kan AI rädda välfärden?

Alla pratar om AI och data, men hur ska vi tänka för att skapa värde av kommunens data? Och är AI lösningen på välfärdens problem?

Artificiell intelligens och automation kommer att vara en viktig del av samtalet under Mötesplats Digitala Västerbotten. I ett seminarium 5 december kl 15.00 kommer bland annat Örnsköldsviks kommun att berätta om sitt utvecklingsarbete.

– Genom att integrera AI och automation med vår kommunala data, har vi sett en förbättring i effektiviteten av våra e-tjänster. Det handlar inte bara om teknologi, utan om att förstå medborgarnas behov och skapa tjänster som verkligen gör skillnad menar Dennis Moström, digitaliseringsstrateg, Örnsköldsviks kommun.

Även mindre kommuner som Vilhelmina kommun har börjat titta på möjligheter och utmaningar med att träna språkmodeller på kommunens egen data.
– Genom AI kan vi inte bara förbättra vår service, utan även säkra dess fortsatta existens säger Tomas Nybrand, utvecklingsstrateg, Vilhelmina kommun.

En smartare och digital välfärd behöver också byggas utifrån etisk användning av tekniken och det är något Skellefteå kommun kommer att lyfta vid seminariet.

 

– Säkerhet och etik är centrala aspekter i vår användning av AI. Vi strävar efter att balansera innovation med ansvarstagande, och det är viktigt att ha en öppen dialog med politiker och medborgare för att säkerställa att våra tekniska lösningar är både säkra och väl mottagna menar Michael Carlberg Lax, Chief Information Officer, Skellefteå kommun.

AI – panel avslutar dagen

Både sista passet på Sara kulturhus och kvällens mingelmiddag på Cinco kommer att präglas av möjligheterna och utmaningarna med AI. Cementerar AI historiens sämre sidor? Och hur påverkar AI konstnärliga och kulturella näringar? Vill du vara med i samtalet är du välkommen med din anmälan.

Anmäl dig här

5–6 december online och på plats i Skellefteå.

Föregångare i omställning

Digitaliseringen ger möjligheter för Västerbotten att vara “föregångare i omställning” – uppkopplad, jämlik och hållbar.

Till startssidan