Västerbottenskonstnär skapar digitalt guldmoln

Marc Strömberg är skaparen av den NFT som vinnaren av utmärkelsen Guldmolnet får för sitt arbete med digitalisering i Västerbotten.

Marc Strömberg är född i Umeå 1986 och är den som designar det digitala konstverket Guldmolnet – en NFT som delas ut under Mötesplats Digitala Västerbotten den 14 december för att synliggöra den digitala utveckling som pågår i Västerbotten.

Marc är illustratör och konstnär på heltid men Guldmolnet är hans första NFT.

– Det som är fint med en NFT är att den är delbar, säger Marc. Konst är till för att delas med andra, det är ett sätt att kommunicera och möta folk. Delad konst är solidaritet. 

.

Vad är en NFT?

En NFT är ett digitalt verk som har ägandeskap och äkthetsintyg integrerat i själva filen. Den fungerar enligt samma princip som Bitcoin med blockledsteknik som garanterar att ändringar inte kan göras av äkthet och ägarskap. Det möjliggör att ett verk kan delas digitalt och tillgängliggöras för en bred allmänhet utan att ägarskap och äkthet ska kunna ifrågasättas.

– Hela den här NFT-grejen har exploderat de senaste åren, säger Marc.

.

Om Marc Strömberg

Marc bor i Stockholm sedan en tid tillbaka men växte upp på Umeås hardcorescen där han som en av medlemmarna i Umeåkollektivet Random Bastards skapade både musik och skivomslag, kläder och mycket annat. Han har till exempel skapat världens första hjortronläsk!

Symbolerna hjortrongranaten och UÅ är Marcs mest kända designs och dem gör han fortfarande mycket jobb kring. Symbolerna syns ofta på klistermärken och tröjor med mera, och som tatueringar. Besök gärna Marcs instagram: instagram.com/marc.ua

.

Var med och nominera till Guldmolnet

Sista nomineringsdag är på måndag 31 oktober!
Läs mer om Guldmolnet här: motesplats.digitalavasterbotten.se/guldmolnet

Anmäl dig här

5–6 december online och på plats i Skellefteå.

Föregångare i omställning

Digitaliseringen ger möjligheter för Västerbotten att vara “föregångare i omställning” – uppkopplad, jämlik och hållbar.

Till startssidan