Vikten av att vara sunt misstänksam!

– Medarbetare vill vara effektiva och samarbetsvilliga och det drar hackare nytta av. Att lura en dator är svårt men att lura människan som sitter vid datorn är lätt, säger Karl Emil Nikka, IT-säkerhetsexpert och föreläsare – vald till årets säkerhetsprofil i Sverige 2021. Missa inte hans och Markus Porsklevs seminarium om att avvärja IT- hoten mot våra verksamheter.

Karl Emil Nikka och Markus Porsklev kallar sig själva för etiska hackare. De menar att vi behöver veta vilka trick som angripande hackers använder, för att vi ska bli uppmärksamma på hur lösenord läcks och hur vi kan undvika att klicka på infekterade bilagor. 

– Vi är som mest sårbara när vi är stressade, därför är det viktigt med arbetssätt i vardagen som försvårar för bedragare, säger Karl Emil. Man lär sig genom att se hur lätt man blir lurad, och genom att se hur man blev lurad, säger Karl Emil. 

Dessa trick kommer vi att få ta del av under Karl Emils och Markus seminarium # 6, kl. 10:00 på onsdag den 8 december. Vi utlovar entusiasm, spänning, humor och en frågestund med två av Sveriges vassaste inom området IT-säkerhet!

Här kommer 3 exempel på vad vi kan utsättas för i vår vardag, men som vi också enkelt kan undvika när vi lärt oss vad vi ska vara uppmärksamma på:

  • Nätfiskeattacker 
    Där vi luras att lämna ifrån oss våra inloggningsuppgifter till en falsk mailavsändare.
  • Utpressningstrojaner
    Där vi råkar klicka på ett infekterat dokument eller en länk, så att filerna på vår dator krypteras och vi utpressas att betala för att få dem återställda.
  • Lösenordsläckor
    Antingen genom att vi själva luras att lämna ifrån oss dem, eller att webbplatser vi registrerat oss på läcker dem. 

Karl Emil Nikka och Markus Porsklev är två av Sveriges superpoddare om IT-säkerhet. Karl Emil Nikka driver bland annat Säkerhetspodden och är vald till årets säkerhetsprofil i Sverige 2021. Han talar om hur vi kan avvärja IT- hoten mot våra verksamheter. Skellefteåsonen Markus Porsklev poddar om Nätets mörka sida och ger oss exempel och tips för att undvika ödesdigra misstag på nätet.

Anmäl dig här

5–6 december online och på plats i Skellefteå.

Föregångare i omställning

Digitaliseringen ger möjligheter för Västerbotten att vara “föregångare i omställning” – uppkopplad, jämlik och hållbar.

Till startssidan