Nyheter ur programmet 2024

Mötesplats Digitala Västerbotten är norra Sveriges största konferens om digitalisering och verksamhetsutveckling. Vi vill inspirera, öka kunskap och underlätta för samverkan mellan människor, företag och organisationer.

Här kommer några färska nyheter ur programmet för MDV24, på plats i Umeå och online den 26–27 november. Läs mer i programmet

Värdeskapande omställning
Umeå arbetar aktivt med att öka sin omställningstakt i en växande kommun. Men, vilka värden står då fokus i ett accelererat digitalt värdeskapande? Och, hur stärker Umeås omställning Västerbotten?  
Janet Ågren, kommunalråd Umeå kommun

Smart och tillgänglig digitalisering i hela landet  
SKR:s handslag med kommunerna om välfärdsutveckling genom digitalisering firar ettårsjubileum. Syftet med Handslaget är tydligt, att få action och att tillsammans skapa smart och tillgänglig digitalisering. Parallellt tas en ny nationell digitaliseringsstrategi fram och satsningar sker på den digitala infrastrukturen för robusthet och resiliens. Utifrån förändringarna på den nationella spelplanen, vilka förutsättningar skapas för att öka takten för digitalisering i Västerbotten? 
Markus Bylund, sektionschef Digitalisering och förnyelse, SKR 

Nackas nycklar till nyttiggörande digitalisering 
Nacka är en av Sveriges vassaste digitaliseringskommuner när det gäller att få till nyttiggörande av digitalisering och att gå från strategi till handling. Parallellt går de aktivt in för att sprida sina erfarenheter och sitt arbetssätt till resten av det offentliga Sverige. Vilka är Nackas framgångsfaktorer?
Brita Molavi Rösblad, digitaliseringschef, Nacka kommun  

Det offentliga som innovationsarena  
Lina Svensberg är expert på att driva innovationsfrämjande upphandlingsarbete och en nationell och internationell policyskapare när det gäller offentlig sektors roll som innovationsdrivare. Med erfarenheter från att bland annat skapa startup-ekosystem i ett annat glesbefolkat län sätter hon ljuset på hur samverkan mellan offentlig sektor och innovativa företag kan bidra till samhällsinnovation.  
Lina Svensberg, Compare/DigitalWell, Arena Värmland

Här kommer några färska nyheter ur programmet för MDV24, på plats i Umeå och online den 26–27 november. Läs mer i programmet på https://motesplats.digitalavasterbotten.se

Digital inkludering 
Lina Cronqvist, projektledare för Digitalidag på PTS, beskriver hur över 375 aktörer i en nationell satsning för stärkt digital delaktighet arbetar för att en miljon medborgare ska öka sin digitala kompetens! 
Lina Cronqvist, projektledare för Digitalidag, PTS

Så säkrar vi informationen och bygger medborgarnas tillit i en digital tid
Jimmy Johansson, kommunchef i Bjurholm och cybersäkerhetsexpert Johan Thulin från SKR om hotbild, lärdomar av att utsättas av cyberangrepp och vilka förmågor och insatser som är viktiga att göra både kortsiktigt och långsiktigt.
Jimmy Johansson, kommunchef Bjurholm och Johan Thulin, cybersäkerhetsstrateg, SKR

Seminarium: Hur kan vi bygga förmåga i små och medelstora företag? 
I det här seminariet får vi ta del av Josefin Landare von Schantz erfarenheter av att arbeta med digitala strategier i Västerbottens industriföretag. Vi får även svar på de mer grundläggande frågorna: vad är en digital strategi och hur ökar företagets lönsamhet med hjälp av en digital strategi? Josefin berättar om hur man arbetar fram företagets strategi och hur resan med att ta fram densamma bidrar till både ökad kunskap och handlingsförmåga i företaget?  
Vi får även ta del av exempel och lärdomar från företag i Västerbotten som genomfört denna resa inom projektet DOVI, Digital omställning i Västerbottens industrier.  
Josefin Landare von Schantz, digital strateg, Dizparc. Värdar: Bengt Strömgren och Lena Bieblad, projektledare DOVI, Region Västerbotten  

Har du ännu inte anmält dig? Gör det idag!

Anmäl dig här

26–27 november online och på plats i Umeå

Hur höjer vi tempot?

Västerbotten är en föregångare i omställning. Tillsammans skapar vi möjligheter för ett samhälle som är ihopkopplat, smart och hållbart. 

Till startssidan