”Nivåerna är en enorm utmaning när hela samhället ska digitaliseras”

Markus Bylund, sektionschef för digitalisering och förnyelse på SKR talar om Smart och tillgänglig digitalisering i hela landet tisdag den 26 november

Hej, Markus! Du är ny sektionschef för digitalisering och förnyelse på SKR. Vad innebär det uppdraget?
– Jag ansvarar för arbetet med digitalisering, innovation och förändringsledning, vilket bland annat innebär att knyta ihop alla avdelningar på SKR. Jag har ett jättetydligt fokus på kommuner och regioner, där det finns starka behov hos medlemmarna att jobba med samverkan runt om i landet, och en enorm förväntan på synliga resultat. Det här är ett arbete vi ska göra tillsammans, och det är stort, spännande och roligt!

Du har ett långt och intressant CV. Kan du berätta lite om din yrkesmässiga bakgrund?
– Jag kan inte ducka min forskningsbakgrund; den är ett viktigt verktyg i min verktygslåda. Jag har 20 års erfarenhet som forskare och forskningsledare inom främst digital utveckling, med inslag av data- och systemvetenskap, organisation och ledarskap, ingenjörsvetenskap, juridik, interaktionsdesign, beteendevetenskap och statskunskap.

– Jag kommer närmast från en tjänst som IT-direktör i Region Gävleborg och har tidigare även varit strategichef för IT och digitalisering på Uppsala kommun. Tillsammans med mina uppdrag i styrelsen för PTS och Lantmäteriet blir det ett hattrick i offentlig sektor: stat, region och kommun.

– Min slutsats efter en lång karriär med många uppdrag som projektledare och chef är att min drivkraft är att göra nytta i samhället. Jag älskar offentlig sektor – det är rätt plats för mig!

Vad ser du för tendenser inom digitaliseringen i Sverige de närmaste åren?
– Den politiska frågan är ofta ”hur ska vi digitalisera”, men vi är redan superdigitaliserade. Det är en fråga om att skala upp och utveckla. På 60-, 70- och 80-talet digitaliserade man enstaka produkter. Sedan digitaliserades industrin, med flöden och processer, och även offentlig sektor. Nu vill man digitalisera hela sektorer.

– Tidö-partierna vill till exempel digitalisera hela hälso- och sjukvårdens infrastruktur, och det är en stor utmaning – vi har femtontusen vårdgivare i Sverige, varav 21 jättestora regioner. Vi måste digitalisera glappen mellan dem, dela data och få upp volymen för att använda data i forskning, vilket kommer att kräva en statlig ökad styrning.

– Om vi ska digitalisera hela samhället är det en ännu större utmaning. Vi är inte färdiga med underliggande strukturer än, och vi måste få med offentlig sektor, privat sektor, akademi och invånare. Det är oerhört komplext. Tendensen är att vi rör oss uppåt i hierarkin, vilket ställer högre krav på ledarskapet på alla nivåer och det är mycket spännande. Den största utmaningen kopplar till hierarkin.

Vilka tror du är de största utmaningarna för att vi ska få ut det bästa av vårt digitaliseringsarbete i Sverige?
– I Sverige har vi självständiga organisationer på flera nivåer: kommuner, regioner, myndigheter, riksdag och regering, och det är en enorm utmaning. Kommuner och regioner är vana att verka utifrån sitt självstyre, och vi behöver hitta sätt att leda, styra och arbeta tillsammans. I det arbetet har SKR en nyckelroll tillsammans med regering, riksdag, kommuner, regioner, näringsliv och inte att förglömma de leverantörer som idag skär guld på splittringen. De har begränsat intresse av samordning i offentlig sektor. Idag kan de sälja samma sak många gånger och ta betalt som om det vore första gången.

Har du några specifika förhoppningar på regeringens digitaliseringsstrategi?
– Nummer ett är att den blir av. Det har inte hänt så mycket i den vägen sedan 2017. Nummer två är att adressera utmaningen att digitalisera hela samhället. I Regeringskansliet finns idag departement som i viss utsträckning strävar i olika riktningar, och vi har ett behov av att sätta tonen för den digitala utvecklingen av samhället.

Vad kommer du att prata om på MDV24?
– Temat för mötesplatsen passar jättebra. Hur höjer vi tempot? Som enskild kommun och som kluster mellan region, kommuner och näringsliv måste vi se på ”vad behöver vi göra” och ”vad kan vi göra tillsammans med andra”.

– Jag har följt Mötesplats Digitala Västerbotten under flera år, och tycker att det är ett väldigt inspirerande krafttag. Jag ser fram emot att få veta mer om hur ni har gjort verkstad i en så svår fråga. Det är betydelsefullt!
– Jag ansvarar för arbetet med digitalisering, innovation och förändringsledning, vilket bland annat innebär att knyta ihop alla avdelningar på SKR. Jag har ett jättetydligt fokus på kommuner och regioner, där det finns starka behov hos medlemmarna att jobba med samverkan runt om i landet, och en enorm förväntan på synliga resultat. Det här är ett arbete vi ska göra tillsammans, och det är stort, spännande och roligt!

Anmäl dig här

26–27 november online och på plats i Umeå

Hur höjer vi tempot?

Västerbotten är en föregångare i omställning. Tillsammans skapar vi möjligheter för ett samhälle som är ihopkopplat, smart och hållbart. 

Till startssidan