Martin Güll är en förändringsskapare, konsult och rådgivare kring AI, klimatneutrala smarta städer och innovation med grön digital omställning på konsultbyrån TechSeed. Parallellt driver han också Ödet, ett passionsprojekt och fastighet i Malmö som är en cirkulär innovationshubb.
Här skriver han själv om sina tankar kring ämnet och mötesplatsen.
Vi blir blinda för det vi ser som normalt, men som kanske är en viktig orsak till problemet vi har. Att vissa saker är naturlagar, bara är, och alltid har varit. Det kräver perspektivskiften, att ifrågasätta det du tycker är normalt. Såna är människor… Lite som klimatkrisen.
Innovation för mig handlar om människor, inte teknik, ekonomi, produkter och ”lösningar”. Människor som i gemensamma system och kulturella värderingar lyckas göra saker på nya sätt. Det är när många människor börjar bete sig i en gemensam rörelse som vi ser exponentiella förändringar, det vi ofta misstar för teknologisk exponentialitet.
Men varför är det då så svårt? Jag skulle säga en kombination av en alldeles ny företeelse, den moderna industriella synen på att man analytiskt ska ha koll på läget och planera perfekt. Att ha de enkla svaren. Detta tillsammans med en urgammal biologiskt programmerad överlevnadsinstinkt, rädsla. Nuförtiden har vi inte så många sabeltandade tigrar, dvs få ageranden eller beslut är förknippade med fysisk livsfara. Men forskning visar att social rädsla, dvs att bli utesluten ur gruppen, är lika verklig och stark som rädslan för ett fysiskt hot.
Människor är inte framgångsrika på planeten för att vi är individuellt intelligenta, utan för att vi kan vara intelligenta tillsammans. Det finns inte en enda människa som själv kan sätta oss på Mars (inte ens Elon Musk), utan det är vår kollektiva förmåga som gör det. De flesta av oss, inklusive jag, ogillar starkt att vara i osäkerhet. Att inte veta riktigt vart jag ska och hur jag ska lösa det. Man vill bort från det så snabbt som möjligt. Men vi måste se det som en naturlig och viktig del i processen, att våga vara i det osäkra.
Ser fram emot att få prata om detta och annat. Tack Malin Bergvall och Tapio Alakörkkö, ses snart i Umeå! Och apropå perspektivskifte. För alla vänner i södra delarna av Sverige, det går ett utmärkt nattåg från Malmö/Lund, och ett snabbtåg från Stockholm, som kommer precis lagom fram till konferensens start den 26 nov. Förvissa två timmar senare än ett fakirflyg, men mer utvilad och med massor av tid för att jobba, vila eller läsa och lära nytt. Utmana ditt perspektiv att flyg är det enda sättet att ta sig runt. 😉
Visst ses vi på Mötesplats Digitala Västerbotten, gärna på plats i Umeå, eller online?
Läs mer och anmäl dig här
Martin Güll
Avslutande keynote den 27 november: Omställning – om vikten av perspektivskifte och modet att orka vara i osäkerhet