. . . och de nominerade 2024 är . . .

Guldmolnet är ett pris med syfte att uppmärksamma goda exempel och sprida kunskap som leder till ökad jämlikhet i den digitala utvecklingen. De som nominerats i år är verksamheter, arbetsgrupper, organisationer och projekt som med användaren i fokus har utvecklat en verksamhet med stöd av digitaliseringens möjligheter.

I år finns även en ny kategori, Bubblaren som uppmärksammar projekt och initiativ som har möjligheter till att bidra till stor förändring men som inte har kommit till implementering.

Digitala föräldrastödsgrupper, Region Västerbotten
Digitala föräldrastödsgrupper är ett digitalt stöd som erbjuds likvärdigt i Västerbotten och utan väntetid. Stödet är främst till föräldrar som behöver stöd för sina barn och unga som har utmaningar. Man har utvecklat både arbetssätt och den digitala plattformen och engagerat medarbetare och klienter i utvecklingen.

Digitaliserat försörjningsstöd, Skellefteå kommun
Inom socialtjänsten används termer och begrepp som är svåra och det har varit svårt för de som behöver söka försörjningsstöd att förstå och göra rätt och tagit upp tid av personal på socialtjänsten. Genom att göra informationsfilmer och en e-tjänst med robotiserade funktioner så minskar manuella kontroller och frigör tid som kan läggas på det sociala arbetet. Arbetet har gjort att man grundligt tittar på hur tillgänglig man är i bemötandet och i kommunikationen från socialtjänsten.

Digital omställning och IT, Umeå kommun
Det finns utmaningar för att få den digitala omställningen att kunna hända inom offentlig verksamhet. Digital omställning och IT handlar om en omfattande omställning för att gå från traditionell IT organisation till digitaliseringspartner, omfattar ny organisation, nya arbetssätt i tvärfunktionella team, kontinuerlig agil utveckling och innovation för att bli en datadriven kommun.

Måltidsnärvaro, Umeå kommun
Man utvecklat en RPA-robot som fungerar som en digital assistent som kan automatisera repetitiva och regelbaserade arbetsuppgifter. Den här roboten samlar in dagsaktuella data (från olika system) från för-, grund- och gymnasieskolor och presenteras i en interaktiv rapport, som ger medarbetarna i produktionsköken en tydligare bild av hur många måltider de ska producera.

Digital, inkluderande och flexibel lärmiljö, Region Västerbottens folkhögskola
Genom ett nyfiket och intressedrivet arbete med ett gemensamt fokus och införlivande av en digitaliseringsstrategi har man utvecklat organisationen, metodik, lärmiljön och de digitala verktygen för att säkerställa en högkvalitativ utbildning inom folkhögskolan.

Administrationssajten Rodret, Skellefteå kommun
Rodret är en skalbar och personaliserad administrationssajt som löser både invånarens behov av att få dynamisk information från kommunen på ett enkelt sätt, samtidigt som medarbetare som befinner sig långt ut i organisationen får praktiska och tekniska förutsättningar att bidra med data och information till digitala tjänster och webbplatser på ett sätt som är säkert och hållbart men också anpassat utifrån varje verksamhets unika arbetsuppgifter, behov, förutsättningar och begränsningar. Administrationssajten är utvecklad av PIK-projektet.

Digital delaktighet – med personer med funktionsnedsättning som målgrupp, Umeå Stadsbibliotek
Personer med kognitiva och intellektuella funktionsnedsättningar är en grupp som är överrepresenterad när det gäller det digitala utanförskapet men få insatser riktar sig mot dessa personer. Förutom att målgruppen har fått testa avancerad digtal teknik så har målet också varit att kunna använda tekniken till eget skapande.

Digital ärendehantering och arkivering, Storumans kommun
Det har varit en utmaning att ge medborgare och företagare bra och kvalitetssäkrad service när ärende processen har varit i olika e-tjänsteplattformar och det har krävt administrativ tid. Nu har man gått igenom arbetsprocessen och integrerat olika system för att få en sömnlös process i ärendehanteringen som ger en bättre och mer kvalitetssäkrad ärende hantering.

Digital vård och omsorg, Umeå kommun
Äldreomsorgen står inför stora utmaningar, fler äldre och större efterfrågan på vård och omsorg samt en minskad tillgänglig arbetskraft. Genom att centralisera de digitala insatserna (att de inte sker på ordinarie kärnverksamhet) samt att öka det digitala stödet/rådgivningen till vårdpersonalen kommer den fortsatta digitala omställningen underlättas med smidigare processer, anskaffning, implementering och förändringsledning.

Förstudie framtidens HR system (Umeå regionens kommunsamarbete)
Utmaningarna för Västerbotten och Umeåregionen när det kommer till kompetensförsörjning är en av nutidens absolut största. Genom att vara kommunöverskridande, med fokus på medarbetarresan, resurseffektivitet och att vara en förebild inom digitalisering av HR har man gjort en förstudie för att se hur framtidens personalsystem skulle kunna möjliggöra en bättre kompetensförsörjning till Umeå regionens kommuner.

Till startssidan