Vikten av att vara sunt misstänksam!

– Medarbetare vill vara effektiva och samarbetsvilliga och det drar hackare nytta av. Att lura en dator är svårt men att lura människan som sitter vid datorn är lätt, säger Karl Emil Nikka, IT-säkerhetsexpert och föreläsare – vald till årets säkerhetsprofil i Sverige 2021. Missa inte hans och Markus Porsklevs seminarium om att avvärja IT- hoten mot våra verksamheter.

Karl Emil Nikka och Markus Porsklev kallar sig själva för etiska hackare. De menar att vi behöver veta vilka trick som angripande hackers använder, för att vi ska bli uppmärksamma på hur lösenord läcks och hur vi kan undvika att klicka på infekterade bilagor. 

– Vi är som mest sårbara när vi är stressade, därför är det viktigt med arbetssätt i vardagen som försvårar för bedragare, säger Karl Emil. Man lär sig genom att se hur lätt man blir lurad, och genom att se hur man blev lurad, säger Karl Emil. 

Dessa trick kommer vi att få ta del av under Karl Emils och Markus seminarium # 6, kl. 10:00 på onsdag den 8 december. Vi utlovar entusiasm, spänning, humor och en frågestund med två av Sveriges vassaste inom området IT-säkerhet!

.

Här kommer 3 exempel på vad vi kan utsättas för i vår vardag, men som vi också enkelt kan undvika när vi lärt oss vad vi ska vara uppmärksamma på:

 • Nätfiskeattacker 
  Där vi luras att lämna ifrån oss våra inloggningsuppgifter till en falsk mailavsändare.
 • Utpressningstrojaner
  Där vi råkar klicka på ett infekterat dokument eller en länk, så att filerna på vår dator krypteras och vi utpressas att betala för att få dem återställda.
 • Lösenordsläckor
  Antingen genom att vi själva luras att lämna ifrån oss dem, eller att webbplatser vi registrerat oss på läcker dem. 

.

Karl Emil Nikka och Markus Porsklev är två av Sveriges superpoddare om IT-säkerhet. Karl Emil Nikka driver bland annat Säkerhetspodden och är vald till årets säkerhetsprofil i Sverige 2021. Han talar om hur vi kan avvärja IT- hoten mot våra verksamheter. Skellefteåsonen Markus Porsklev poddar om Nätets mörka sida och ger oss exempel och tips för att undvika ödesdigra misstag på nätet.

Årets program

 • Ett hållbart ledarskap i en snabbrörlig tid
 • Digital transformation
 • Innovation och mångfald
 • Artificiell intelligens och etik
 • Fokusera och organisera för ett hållbart liv

Anmäl dig här

Mötesplats Digitala Västerbotten 2020
blir en komplett onlineupplevelse med föreläsare, seminarier och mingel. 
Lunch till lunch den 8-9 december.
Deltagaravgift 1000:- exkl. moms

Anmäl dig här

Du kan delta online eller unna dig en guldbiljett och vara med på plats i kulturhuset. I en guldbiljett ingår även middag och underhållning.

7-8 december 2021.

Årets tema

”Det hållbara samhället i en digital tid” är konferensens röda tråd. Temat inbjuder till intressanta samtal om framtidens arbetsplats, den sociala hållbarheten och den nya tekniken och välfärden – när digitaliseringen inte längre är valbar.

Kontakta oss

Projektledare 
ANDREAS SKOG 
tel: 073-819 08 63
 
andreas.skog@regionvasterbotten.se 

Kommunikation
CECILIA LINDELL
tel: 070-254 57 37
cecilia.lindell@regionvasterbotten.se

Tillsammans för regionens utveckling

Tillsammans för regionens utveckling